Nieuwbouw in Noord

Aan het aantal nieuwbouwprojecten is af te lezen dat Amsterdam Noord flink in opkomst is. De ‘andere kant’ van het IJ wordt door steeds meer mensen ontdekt. Niet alleen het aantal nieuwbouwprojecten toont de populariteit van dit stadsdeel aan, ook de gevulde pontjes vormen het bewijs. De roem is ook niet zo gek, want Amsterdam Noord heeft een heel eigen karakter.

NDSM-Werf: ondernemers en toffe horeca

Zeg je Amsterdam Noord, dan zeggen veel mensen: de NDSM-Werf. De verlaten voormalige scheepswerf werd ontdekt door creatieve ondernemers en sindsdien is het daar niet stil gebleven. Het industriële terrein wordt gekleurd door ondernemingen en toffe horeca-gelegenheden. Het geeft extra sfeer dat dit gebied aan het water ligt en uitkijkt op de rest van Amsterdam.

Markt aan opgeknapte Van der Pekstraat

Noord is natuurlijk veel meer dan alleen de NDSM-Werf. Buurten zoals de Vogelbuurt zijn zich bijvoorbeeld ook flink aan het ontwikkelen. Recent is de Van der Pekstraat opgeknapt. Drie keer per week is hier een markt en de winkelstraat krijgt ook steeds meer bedrijven.

Noord: de skyline van Amsterdam

Ook het aanzicht van Noord vanaf Amsterdam Centraal Station heeft een flinke metamorfose ondergaan. Daar hebben Filmmuseum EYE en de A’DAM Toren een groot aandeel in. Beide vormen de skyline die Amsterdam nooit had. En met de A’DAM Toren heeft Amsterdam ook eindelijk een uitkijkpunt. De stad ligt aan je voeten en je kunt er ook nog eens schommelen over de rand, als je durft…

Nieuwbouw in Noord

Aan het IJ

Volle terrassen, leuke festivals, gezellige markten, concerten en tal van culturele attracties. Amsterdam leeft en bruist. Maar thuis wil je tot rust komen. In de nieuwe wijk Aan het IJ, in Amsterdam Overhoeks, kan dat. De komende jaren verrijzen daar zo’n 1.600 woningen.

Pittoresk Schellingwoude

In het pittoreske dorpje Schellingwoude, op één brug verwijderd van Amsterdam (Noord), komt aan de Paterslaan het gelijknamige project Schellingwoude, met zes sfeervolle twee-onder-een kapwoningen en één vrijstaand huis. De landelijke uitstraling en het hoge afwerkingsniveau zorgen voor het ultieme gevoel van rust en ruimte. Buiten wonen met de stad in je achtertuin.

Superlofts

Marc Koehler Architects realiseert in Noord een uniek nieuwbouwproject met casco-lofts, onder de naam Superlofts Buiksloterham. Alle lofts beschikken standaard over een vrije hoogte van ruim 5,4 meter en je kunt ze aan elkaar schakelen. Daardoor bieden de casco-lofts je totale ontwerpvrijheid. De lofts worden, zoals dat heet, casco ‘super de luxe’ opgeleverd. Dit betekent dat je woningen voorzien is van veel installaties en voorzieningen, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming en -koeling, een royale pui met driedubbel glas, een warmte-terugwin ventilatiesysteem, zonnepanelen en voorzieningen voor een badkamer. Het hele gebouw is zeer energiezuinig en daardoor klimaatneutraal.

Create@Noord

Nu Elzenhagen Noord als woongebied bijna voltooid is, wordt gewerkt aan het ernaast gelegen Noorderkwartier. Dat is een nieuw deelplan binnen het ‘CAN-gebied’ (Centrumgebied Amsterdam Noord), langs het sfeervolle water van de Elzenhagensingel en nabij het nieuwe metrostation Noord. Noorderkwartier biedt straks ruimte aan diverse woningtypen in de koopsector. Uniek is dat je hier ook zelf je huis kunt bouwen, op een vrije kavel, in Create@Noord.

Gare du Nord

Het stationsgebied vormt het hart van Centrumgebied Amsterdam Noord. Nieuwbouwproject Gare du Nord, waar flink wat appartementen komen, ligt aan de westkant van Station Noord, straks het begin van de Noord-Zuidlijn. In de directe omgeving (zoals Elzenhagen Noord) zijn de afgelopen jaren vooral grondgebonden woningen gebouwd. Ook in het nabij gelegen Noorderkwartier komen grondgebonden huizen. Aan de oostzijde ligt het winkelcentrum Buikslotermeerplein.

Video’s over Amsterdam Noord


Video over Bart, die een 100 jaar oud huis in Amsterdam Noord klimaat-neutraal maakte (juli 2017).


Video over de wijk Buiksloterham in Amsterdam Noord, met veel nieuwbouw- en zelfbouwpioniers (mei 2016).


Video over zelfbouwpionier Bart Verschoor, die als eerste een huis bouwde in Buiksloterham in Noord (mei 2016).


Video over zelfbouw in een groep, in Buiksloterham in Amsterdam Noord (mei 2016).

Voorzieningen

Dagelijkse boodschappen

Aan supermarkten geen gebrek in dit stadsdeel. Alleen al in de omgeving van het IJplein en de Vogelbuurt staan vier supermarkten. Van de Jumbo Foodmarkt tot de Deen, maar ook talrijke Turkse versmarkten. In winkelcentrum Boven ’t Y bij het Buikslotemeerplein vind je ook enkele XL winkels. Verder kun je voor je dagelijkse boodschappen ook in Banne Centrum terecht.

Industriële scheepswerf

Als je ergens bijzondere horeca-gelegenheden vindt, dan is het wel op de industriële NDSM-Werf. Noorderlicht, Pllek, de IJkantine en Loetje aan ’t IJ: allemaal voorbeelden van plekken waar je onder het genot van een hapje en een drankje van een prachtig uitzicht over het water en Amsterdam geniet. Daarnaast vindt er op dit terrein maandelijks een grootschalige vlooienmarkt plaats: De IJ-hallen. Daar zie je Noorderlingen en mensen van elders kraampjes afstruinen, op zoek naar goedkope pareltjes.

Van der Pekstraat in ontwikkeling

De Van der Pekstraat is volop in ontwikkeling. Deze leuke straat vormt een mooie entree voor de rest van Amsterdam Noord en is goed bereikbaar vanaf de pont vanaf Amsterdam Centraal Station. De Soepboer, Fashion&Tea, Smaaqt en Pek&Kleren zijn voorbeelden van ondernemingen die met hun tijd zijn meegegaan en deze straat steeds meer kleur geven. Elke woensdag, vrijdag en zaterdag is er in de Van der Pekstraat een markt, de Pekmarkt. Daar vind je verse groenten, kleding en biologische producten.

Parken

Het Noorderpark, Het Vliegenbos, het Baanakkerspark en Schellingwouderbreek zijn de grote groenvoorzieningen in Amsterdam Noord. Daarnaast ligt natuurgebied ’t Twiske op fietsafstand. Genoeg groene recreatie dus in deze omgeving.

Een baantje trekken

Trek je graag een baantje? Kom dan naar het onlangs vernieuwde Noorderparkbad. Niet alleen het binnenzwembad heeft een opknapbeurt gekregen, ook het buitenbad. Daar is het in de zomermaanden heel goed toeven.

Een korte geschiedenis

Amsterdam benoorden het IJ bestond aanvankelijk slechts uit het schiereilandje de Volewijck, waarover de stad in 1393 zeggenschap kreeg. Tot 1795 was hier het galgenveld; veroordeelden werden op deze plek na hun executie opgehangen, als afschrikwekkend voorbeeld. Dankzij droogmaking en demping ontstonden in de negentiende eeuw de landaanwinningen Buiksloterham en Nieuwendammerham. De behoefte aan ruimte voor haven- en industrieterreinen werd tegen het einde van de negentiende eeuw steeds groter. Dat was mede te danken aan het succes van het Noordzeekanaal. Die ruimte kwam er. Enerzijds via inpolderingen, anderzijds door de buurgemeenten langs de Waterlandse Zeedijk te annexeren. In 1921 werden de gemeenten Buiksloot, Nieuwendam (met Zunderdorp) en Ransdorp (met Schellingwoude, Durgerdam en Holysloot) bij de hoofdstad gevoegd. Zij waren eigenlijk ook te klein om de klap van de watersnoodramp van enkele jaren daarvoor (1916) zelfstandig te boven te komen. In 1966 werden ook nog delen van de gemeenten Landsmeer en Oostzaan aan het Amsterdamse grondgebied toegevoegd.

 

Woningaanbod in

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.