Pontsteiger

Opdrachtgever M.J. de Nijs Projectontwikkeling,
Dura Vermeer Projectontwikkeling
Architect Arons en Gelauff architecten
Stadsdeel West
Aannemer Dura Vermeer Bouw Midden West,
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Projectnaam Ponsteiger
Adres Pontsteiger 1-343, 2-318
Aantal woningen 318
Fotografie Ossip van Duivenbode

Ponsteiger: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020

Pontsteiger is het resultaat van een meervoudige architectenopdracht uit 2007. De wens van de gemeente was een groot en iconisch gebouw. De locatie bood mogelijkheden als nergens anders in de stad. Het kon groots, het kon sky high. En dat is gelukt: Het 92 meter hoge gebouw Pontsteiger is hard op weg één van de meest spraakmakende gebouwen van Amsterdam te worden. Een ontwerp waarin de woonwensen van de bewoners altijd centraal heeft gestaan. “Want mensen wonen het liefst óf hoog om het uitzicht, óf laag pal aan het water,” licht architect Arnoud Gelauff toe. Pontsteiger is zowel volmaakt als gewaagd. “Een nieuwe landmark voor de Houthaven én Amsterdam.”

Pontsteiger heeft het mooiste uitzicht, de beste zonligging en een optimale woonindeling. “In Pontsteiger combineren we de nieuwste bouwtechnieken met de ambachtelijkheid van het oudste familiebedrijf van Nederland: Koninklijke Tichelaar,” vult architect Floor Arons aan. “We hebben samen voor de bakstenen prachtige glazuren in verschillende tinten ontwikkeld, exclusief voor Pontsteiger.” Het zijn dezelfde bakstenen die het gebouw straks laten schitteren. Letterlijk. “Want hierdoor zal de gevel, afhankelijk van de stand van de zon, een variërend groene tot gouden glans krijgen.”

In hoge woontorens kiezen bewoners meestal voor appartementen op de onderste (levendigheid) of juist de bovenste woonlagen (uitzicht en status). De stoelvorm van Pontsteiger, met veel woningen onderin en bovenin, en weinig woningen in het slanke deel daartussen, speelt hierop in. In de lage U van het gebouw en de torenpoten zijn de huurwoningen. In het bruggedeelte liggen uitsluitend koopwoningen die een zeer vergaande keuzevrijheid kennen in grootte en inrichting. De kelders en laagbouw hebben een betonconstructie met gietbouw en de torens zijn gemaakt in prefab stapelbouw. Tussen de torens is vanaf zestig meter hoogte een staalconstructie gehangen voor de acht woonlagen in de brug. Het gebouw ligt ín het water en legt daarmee optimaal contact met het IJ. Door de 7 meter opgetilde onderste U-vorm is een uitnodigend plein in het IJ ontstaan.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.