Eerste Oosterparkstraat 88-126

Opdrachtgever Stadgenoot
Architect Rappange & Partners Architecten
Stadsdeel Oost
Aannemer Heijmans
Projectnaam Eerste Oosterparkstraat 88-126
Adres Eerste Oosterparkstraat 88-126
Aantal woningen 39
Fotografie

Eerste Oosterparkstraat 88-126: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020

In de Oosterparkstraat zijn zestien nieuwbouwpanden op een historisch verantwoorde manier gebouwd. De oude, eind negentiende-eeuwse panden waren te laag, te smal en te klein. Er was vraag naar een publiekstrekker, in de vorm van een supermarkt van 1.000 m2, een aantal winkels en woningen. Maar slopen wilde de buurt en de politiek niet. Het zou een verarming zijn van de toch al aangetaste straat met veel schrale stadsvernieuwing. Maar het aanpassen van de hoogte van de begane grond was technisch niet mogelijk. Dat resulteerde in herbouw van de bestaande panden met een hogere begane grond en in verband met de haalbaarheid soms een extra verdieping.

Door historisch verantwoorde nieuwbouw is het karakter van de straat gered. Er zijn 39 sociale huurwoningen, een supermarkt van ca. 1.000 m2 en zes winkels gerealiseerd. Tijdens het slopen zijn elementen, zoals gevelankers, balkonhekjes en natuurstenen ornamenten, gedemonteerd voor hergebruik. De woningen hebben een gemeenschappelijke ingang met trappenhuis en lift en worden via een binnencorridor op de tweede verdieping ontsloten. Hierdoor ontstaan gelijkvloerse appartementen en maisonnettes.

Een grondige inmeting van de gevelwand, het vastleggen van alle specifieke
bouwkundige details, de metselverbanden, de steentypes en de lagenmaten gingen vooraf aan de sloop.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.