De Vrije Kade Fase 2

Opdrachtgever Eigen Haard
Architect Heren 5 Architecten
Stadsdeel Noord
Aannemer Thunnissen
Projectnaam De Vrije Kade Fase 2 – Kadewoningen
Adres Akkerdistelstraat 4-34
Aantal woningen 16
Fotografie Dirk Verwoerd

De Vrije Kade Fase 2 – Kadewoningen: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020

De Vrije Kade is een autovrije woonbuurt aan het Johan van Hasseltkanaal op de Buiksloterham. Binnen deze projectmatige ontwikkeling is er een rijk woningaanbod uiteenlopend van appartementen tot stads- en kadewoningen die uiteindelijk in vier fasen gerealiseerd gaan worden. Naast de 216 woningen zijn er ook commerciële ruimten beschikbaar voor kleine zelfstandigen of horeca.

Van stedenbouw tot plattegrond
Het plan is eenvoudig van opzet; lange groene woonstraatjes worden begrensd door gesloten bouwblokken die het zicht kaderen op het Johan van Hasseltkanaal, waardoor het water vanaf de Distelweg zichtbaar blijft. De honderd jaar oude loods en bijbehorende directeurswoning zijn stille getuigen van de langzame transformatie van industriegebied naar woon-werkwijk. De oude loods van de Hollandse Beton Maatschappij krijgt nieuwe betekenis doordat het benodigde parkeerprogramma van De vrije kade bijna volledig gestalt kan worden in een drielaags parkeergarage in de bestaande loods. Hierdoor ontstaat een autovrij en kindvriendelijk woonmilieu waar zelfs de typisch Buiksloterhamse ‘cowboy-woning’ voor bedacht is.

Industriële architectuur
Het voortbouwen op het industriële verleden en aansluiten bij het robuuste karakter van het gebied zijn de aanleidingen voor de stoere architectuur van De Vrije Kade. Ondanks dat de verschillende blokken zich duidelijk onderscheiden van elkaar verwijzen de sprekende contouren van de woningen naar de paar overgebleven industriële loodsen op de Buiksloterham. Dit wordt versterkt door gebruik te maken van materialen als baksteen, zink en slanke aluminium kozijnen.

Het voortbouwen op het industriële verleden en aansluiten bij het robuuste karakter van het gebied zijn de aanleidingen voor de stoere architectuur van De Vrije Kade. Ondanks dat de verschillende blokken zich duidelijk onderscheiden van elkaar, verwijzen de sprekende contouren van de woningen naar de paar overgebleven industriële loodsen op de Buiksloterham. Dit wordt versterkt door gebruik te maken van materialen als baksteen, zink en slanke aluminium kozijnen. Voor de bewoners was er veel keuzevrijheid. Je kon de slaapkamer van je buurman kopen of een balkon per strekkende meter. Dit is een greep uit de opties die voortkwamen uit de woonateliers met toekomstige bewoners van het gesloten bouwblok met appartementen en stadswoningen in Fase 1. Thema’s die aan bod kwamen varieerden van de inrichting van de openbare ruimte tot de architectuur en van de indeling van de plattegronden tot allerlei mogelijke specifieke opties.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.