De Steltloper

Opdrachtgever Wonam
Architect DAM & Partners Architecten
Stadsdeel Oost
Aannemer Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen
Projectnaam De Steltloper
Adres Ertskade 14-274
Aantal woningen 126
Fotografie Luuk Kramer

De Steltloper: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020

De Steltloper is een bijzondere woontoren met 18 verdiepingen gelegen aan de Ertskade in het Oostelijk havengebied. De toren met 126 huurappartementen staat deels in het water en deels op hoge poten. Het gebouw is boven land opgetild op slanke kolommen. Het zicht langs de kade in de richting van het centrum van de stad is zo behouden gebleven.

De Steltloper op Sporenburg is de finishing touch van het Oostelijk Havengebied. Lang lag dit terrein aan de Ertskade braak. De ranke, elegante toren maakt het schiereiland nu af. De verschijning van De Steltloper is licht en luchtig en wijkt af van de zee aan rodebaksteenhuizen van Sporenburg. De kracht van De Steltloper zijn de schuine kolommen van 12 meter waarop de toren op het land rust en de rechte die in het water staan. Op de zeventien etages erboven zijn de appartementen soms horizontaal, soms verticaal achter de façade zichtbaar, zodat het geen monotone klomp is geworden.

Voor de bewoners en omwonenden is er een ontmoetingsruimte en een café aan het water op de begane grond. Een parkachtige openbare ruimte voor de buurt met gras, basaltkeien, diverse soorten vegetatie en een recreatiesteiger uitgevoerd in Accoya hout omringt het gebouw. Onder dit landschap is een parkeergarage met 88 parkeerplaatsen en een fietsenstalling gerealiseerd. Het park draagt bij aan de opvangcapaciteit van regenwater.

De ranke gevels zijn bekleed met champagne kleurige panelen van gestabiliseerd aluminium foam met een open structuur. Deze panelen geven het gebouw een robuust uiterlijk en tegelijk een verfijnde schittering. Het ontwerp van de hoekbalkons voegt hier een elegant spel in schaal en ritme aan toe. De Steltloper onderscheidt zich door zijn hoogte en uitstraling van de overwegend lage woonbebouwing in de omgeving. Het gebouw heeft stadsverwarming, maakt gebruik van ventilatie met koolstofdioxideregeling en heeft een zonnestroominstallatie.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.