De Spreeuwen

Opdrachtgever Ymere
Architect Stefanova Architecten
Stadsdeel West
Aannemer DURA Vermeer
Projectnaam De Spreeuwen
Adres Wiborgeiland 1-72
Aantal woningen 69
Fotografie Luuk Kramer

De Spreeuwen: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020

Het gebouw De Spreeuwen staat op een zichtlocatie op de kop van het Wiborgeiland, het eerste eiland in de Houthaven. Deze locatie is zeer gewild en daardoor bestond het risico op onbetaalbare woningen. Het is Ymere echter gelukt de huren betaalbaar te houden. De appartementen zijn tussen de 40m² en 104m² groot. Ymere wil met deze woningen zorgen voor een gemêleerd gebied, waarin ook mensen met een bescheiden inkomen een plek kunnen vinden om te wonen, leven en werken.”

De sociale huurwoningen zijn een mix van een- en tweelaagse appartementen met twee, drie of vier kamers. De buitenruimtes zijn gelegen aan de buitenkant van het blok en kijken uit over het water. De bewoners genieten van het uitzicht en hun privacy en tegelijkertijd wonen ze samen en veilig met elkaar aan het hof en het pleintje. Op een paar prominente zichtlijnen heeft Piet Parra een drietal kunstwerken gemaakt. Op het puntje van het dak rust de appel uit van zijn vlucht voor de zwerm spreeuwen (zo werden pakhuiswerkers genoemd) die achter hem aan zit.

Het blok is een dynamisch alzijdig en vrijstaand ensemble van verschillende panden en staat aan drie zijden in het water. In het blok is het maximaal toegestane woonprogramma op compacte wijze gerealiseerd en daardoor betaalbaar opgelost.

Het project is De Spreeuwen genoemd, naar de jongens die in de 18de en 19de eeuw vanuit andere wijken kwamen ‘aanvliegen’ om bij de pakhuizen schepen te komen lossen.

Stem op dit project!

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.