CPO Sciencepark

Opdrachtgever CPO Sciencepark
Architect Atelier van Wengerden
Stadsdeel Oost
Aannemer Bot Bouw
Projectnaam CPO Sciencepark
Adres Carolina Macgillavrylaan 279-299,
Ooster Ringdijk 20-30
Aantal woningen 16
Fotografie Yvonne Brandwijk

CPO Sciencepark: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2020

CPO Science Park is begonnen als een groep buurtgenoten uit Watergraafsmeer. Inmiddels komt de groep bewoners uit alle windstreken (van Amsterdam). We hebben samen met Atelier van Wengerden een woonblok (nieuwbouw) voor zestien huishoudens op basis van CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) gerealiseerd. Het pand werd eind januari 2019 opgeleverd. In overeenstemming met de namen van gebouwen in de buurt werd gekozen voor de naam CHIOS.

CPO Sciencepark is de winnaar van de Zuiderkerkprijs 2019, de belangrijkste architectuurprijs voor woningbouwprojecten in Amsterdam. Het ‘bescheiden’ woningblok van Atelier van Wengerden heeft volgens de jury een ‘uitzonderlijke architectonische kwaliteit, dat van een verloren ruimte in een ietwat vreugdeloos gebied voor de grootste verrassing zorgde’. De jury schrijft: ‘Dit project kan een voorbeeld vervullen in de verbeten strijd om de stad, om mooie, goede en duurzame woningen tot stand te brengen. Het toont aan dat het mogelijk is met zelfbeschikking en passie betaalbare woningen te bouwen. CPO Sciencepark is een prachtig opengewerkt blok dat op een kleine sokkel zich naar boven toe verbreed en ook nog een draai maakt.’

De uitdaging van deze kavel lag in een aantal factoren, ten eerste omdat hij aan een dijk ligt en daarom onderhevig is aan talloze randvoorwaarden van het Waterschap. Daarnaast ligt het gebouw aan een toegangsweg naar de ringweg met zijn bijbehorende geluidbelasting en wordt het omgeven door veel hogere gebouwen, wat gevolgen heeft voor het daglicht. Ten slotte golden er strenge eisen voor de energiehuishouding. Om meerdere redenen werd besloten dat een overkragend volume de meest elegante en geschikte oplossing is. Dit werd voornamelijk bepaald doordat de dijk beschermd gebied is waarop niet gebouwd mag worden.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.