Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2013

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2013

Winnaar Hof van Eland
Tweede prijs Piri Reïs
Derde prijs Oosterdokseiland
Overige genomineerden De Bongerd
Haarlemmerplein
LommerRijk Blok A-D
Samos – De Tweeling
De Banne – Marjoleinterrein
De Zeven Provincieën
Het Klaverblad

HOF VAN ELAND WINT DE AMSTERDAMSE NIEUWBOUWPRIJS 2013

Wethouder Maarten van Poelgeest heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs uitgereikt aan de bewoners van het Hof van Eland. De uitzending was live te zien op AT5. Bewoonster Talitha Veldman was ontzettend verrast en had niet verwacht dat ze de prijs zou winnen. Zelf dacht ze dat het project Piri Reis zou winnen. Volgens de wethouder Maarten van Poelgeest is het een hele eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen. Wat hij vooral opvallend vond was dat alle genomineerde projecten ontwikkeld waren voor duurzaam wonen.

De publieksprijs gaat dit jaar naar een speciaal zelfbouwproject, dat is opgezet door een aantal vrienden. Bewoner en architect Bastiaan Jongerius heeft samen met projectontwikkelaar bij Woonstichting Eigen Haard Niels Bon andere bevriende stellen dit project opgezet. Dit is vervolgens uitgevoerd door opdrachtgever Marjolein Otter en bouwer Theo Wever van Wever Bouwgroep.

Het Hof van Eland is opgemaakt uit 6 eengezinswoningen midden in het hart van de Jordaan. Drie woningen hebben de voordeur aan de Lijnbaansstraat en de andere drie woningen hebben de voordeur aan de Elandsstraat. De achterzijde van deze woning komen uit op een hofje, vandaar ook de naam. Het hof dient als speelplaats voor de kinderen en maakt af en toe plaats voor een gezellige buurtbarbecue.

Omdat de bewoners nauw betrokken waren bij de ontwikkeling, hebben zij ook inspraak gehad op de indeling van de woning. Deze verschilt dan ook per woning.

Onderstaand een overzicht van de uitslag:

Hof van Eland 15,4%
Piri Reis 14,8%
Oosterdokseiland 12%
De Bongerd 11,8%
Haarlemmerplein 11,6%
LommerRijk (A-D) 8,9%
Samos – De Tweeling 7,5%
De Banne – Marjoleinterrein 7,5%
De Zeven Provinciën 7,1%
Het Klaverblad 3,3%

De zevende editie van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een initiatief van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, Bouwend Amsterdam, Het Parool en AT5.

 

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.