Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011

Winnaar Het Funen – Verdana
Tweede prijs Touwenterrein
Derde prijs Het Facet
Overige genomineerden Amsterdam Symphony
  De Prinsendam
  Fannius Scholtenbuurt – Blok AB11 en 17
  Haveneiland Oost – Blok 56B
  Kinkerbuurt – Complex 1005 Blok C2
  Ringdijk 11-13
  Stadslantaarns

Persbericht: Het Funen – Verdana wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011

Het Funen – Verdana wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011 Voor de vijfde keer hebben de Amsterdammers hun stem uitgebracht voor het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar. Wethouder Freek Ossel maakte de winnaar bekend in het AT5 nieuws. De prijs werd uitgereikt aan de bewoners, de opdrachtgever Heijmans Vastgoed, de architect NL Architects en de bouwer Heijmans Woningbouw.

Het Funen – Verdana is een van de zestien unieke gebouwen op het binnenterrein van Het Funen aan de oostkant van stadsdeel Centrum. Auto’s hebben geen toegang tot het terrein en de woningen liggen als het ware in een stadspark. De afgelopen drie jaar haalde Het Funen steeds de top tien en dit jaar is het terrein eindelijk beloond met een winnaar.

De tien woningen van Verdana zijn rug-aan-rug geordend aan een gang in het midden van het blok. Door de functionele ruimten in het ‘donkere’ deel van het gebouw te plaatsen, richten de woningen zich met grote ramen naar hun omgeving. De patio’s met uitzicht op het golvende dak zorgen ook voor daglicht en bijzondere buitenruimte. Dit karakteristieke dak, de ‘vijfde gevel’, is bekleed met sedum.  Het Funen – Verdana kreeg 19,7% van de stemmen. Op de tweede plaats eindigde het Touwenterrein op het Realeneiland met 12,8% van de stemmen en op de derde plaats Het Facet in West met 11,9% van de stemmen.

HET PAROOL: NIEUWBOUWPRIJS NAAR VERDANA, FUNENPARK

Onder het toeziend oog van buurman Lodewijk Asscher reikte wethouder Freek Ossel gistermiddag de Amsterdams Nieuwbouwprijs uit aan de bewoners, architecten en ontwikkelaars van Verdana.

Dat is het vorig jaar opgeleverde sluitstuk van het Funenpark.

De feestelijkheden vonden plaats bij het winnende gebouw. Ontwerper Kamiel Klaasse en zijn team van NL Architects vonden het helemaal fantastisch dat een ander woongebouw dat zij getekend hadden, het Touwenterrein op Realeneiland, de tweede plaats kreeg in de Nieuwbouwprijs. “We zijn heel blij,” reageerde Klaasse. “Het is allemaal heel onverwacht. Maar er gaat kennelijk iets sympathieks uit van zo’n gebouw.”

Frits van Dongen, bedenker van het masterplan van het Funenpark en nu rijksbouwmeester, feliciteerde de winnaars: “Zo wordt bewezen dat vasthouden aan een goed idee loont.”

Ook voor ontwikkelaar en bouwer Heijmans is de Nieuwbouwprijs een bekroning. De voorgaande drie jaren deden ook steeds woongebouwen op Funenpark mee, maar een eerste prijs behaalden zij nog niet. Bij de Amsterdamse Nieuwbouwprijs, dit jaar voor de vijfde keer, wijzen niet experts, maar bewoners het beste woningbouwproject van het voorgaande jaar aan. Vorig jaar won Crystal Court, een luxe woongebouw in Buitenveldert. In 2009 was dat een rij herenhuizen op IJburg, in 2008 de markante Schutterstoren in Osdorp, en de eerste keer de Monnik, nieuwbouw midden op de Wallen.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.