Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010

Winnaar Crystal Court
Tweede prijs Koningshof – Waterwoningen
Derde prijs VOC Keur – JSA
Overige genomineerden Anna Rooze
Aquamarijn
Het Funen – Myriad Tunga Syntax
Het Open IJnde
Kalfjeslaan
Tidore
Westerkaap Noord 1 – Fase 2

De Winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2010

Het project Crystal Court is de grote winnaar geworden van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs.

De afgelopen 6 weken konden Amsterdammers hun stem uitbrengen op hun favoriete Nieuwbouwproject, en Crystal Court kwam als overtuigende winnaar uit de bus.

Het project ligt in Buitenveldert en bestaat uit een aantal op elkaar gestapelde stadsvilla’s. De bouwer en opdrachtgever is Hillen en Roosen en het pand is ontworpen door Tangram Architecten.

Door het gestapelde ontwerp wordt er op een relatief klein grondopvlakte een groot aantal vierkante meters aan woonopppervlakte opgeleverd. Door het gebruik van veel hout en glas en luxe materialen is het pand echt een opvallende verschijning in de buurt.

De winnaars waren totaal verrast. Architect Bart Mispelblom van Tangram Architecten benadrukte dat de wijze van bouwen van Crystal Court het bouwen van de toekomst was en bedankte opdrachtgever en bouwer Hillen en Roosen dat zij het risico met hen aan hadden willen gaan.

Als tweede eindigde Koningshof van Boparai assocoates en op de derde plaats VOC Cour- JSA van Jeroen Schipper.

HET PAROOL: LUXUEUS COMPLEX VOOR DE HAPPY FEW

Een bijzondere winnaar dit jaar: exclusief en duur wonen. De vierde Amsterdamse Nieuwbouwprijs gaat naar Buitenveldert.

Nee, het is bepaald geen doorsnee van de Amsterdamse woningbouw waar de Amsterdamse Nieuwbouwprijs dit jaar naartoe gaat. Des te opmerkelijker dat de Amsterdammers juist dit project de meeste stemmen hebben gegeven.

Zelf hadden ze ook helemaal niet op deze onderscheiding gerekend, Bart Mispelblom Beyer en Charlotte ten Dijke van Tangram Architecten en directeur Pieter Wassenaar van Hillen & Roosen, de opdrachtgever en bouwer van Crystal Court. “Echt niet,” verzekert Ten Dijke in de Theaterfabriek, waar wethouder Maarten van Poelgeest de prijs uitreikte midden in de woonbeurs De Grote Amsterdamse Housewarming. “Dit is toch een verdacht segment, voor huizenkopers met veel geld.”

Wassenaar is ‘trots als een pauw’: zijn bedrijf heeft immers, na de eerste aflevering in 2007, voor de tweede maal de Amsterdamse Nieuwbouwprijs veroverd. En dat nog wel een jaar na een faillissement en een doorstart. “Dat is een geweldige opsteker voor ons.” De voorgaande drie maal ging de prijs ook naar projecten met koopwoningen, maar dan toch met (voor Amsterdamse begrippen) wat meer gemiddelde prijzen. Vorig jaar riante eengezinswoningen, vier verdiepingen en een groot terras, op IJburg voor zes ton; in 2008 appartementen in de Osdorpse Schutterstorenvoor de helft van die prijs.

Crystal Court, een buitenissige sculptuur naast het winkelcentrum Gelderlandplein met 36 zeer royale appartementen, is bedoeld voor de top van de markt. Een woning van 180 vierkante meter voor 750.000 euro, de 60.000 euro voor de parkeerplaats niet meegerekend, dat idee. Ook de vorm van het complex is bepaald niet alledaags: vier torens met ver uitgeschoven blokkendozen, geheel met hout bekleed, en daartussenin een hoge glazen hal met waterpartijen, groen en fonteinen die doorlopen tot buiten de glazenwanden. Het moest iets bijzonders worden, maar, vertelt architect Mispelblom Beyer:  “Toen we de maquette lieten zien, moest de opdrachtgever wel even slikken.” De klus werd nóg gecompliceerder, toen Hillen & Roosen vorig jaar failliet ging. Vandaar dat het glazen atrium nog steeds niet helemaal is opgeleverd. Maar het bedrijf maakte een doorstart, de woningen zijn wél opgeleverd, en de bewoners zijn dik tevreden; hun rapportcijfer was een 8,2.

Ook de vijf juryleden vonden dat Crystal Court thuishoorde bij de tien genomineerden, al hadden zij hun bedenkingen. Want voor zo veel geld hadden de bewoners wel een geheel voltooid gebouw mogen hebben, meenden zij. Maar de jury noemde het goed dat er in Amsterdam ook voor de happy few die flink wat geld te besteden hebben, zulke bijzondere projecten worden gebouwd: een uniek concept met heel mooie materialen, een blikvanger die toch prachtig in de wijk past. Dat was ook de bedoeling, lichten MispelblomBeyer en Ten Dijke toe. “We wilden duurzaam bouwen in het stedelijk weefsel. En het doorzicht naar het park is door het glazen atrium behouden gebleven.”

Ook in andere opzichten is de Amsterdamse Nieuwbouwprijs dit jaar buitenissig. Niet de wijken met grootscheepse nieuwbouw – IJburg, Nieuw-West – maar een bedaagde buurt als Buitenveldert springt er uit, met twee projecten nog wel. Het veel klassiekere appartementencomplex aan de Kalfjeslaan behaalde de achtste plaats. Ook de jury had dit niet verwacht. De juryleden hadden erop gerekend dat het deelproject VOC Cour van architect Jeroen Schipper op het Westerdokseiland de meeste stemmen zou krijgen; het werd uiteindelijk de derde plaats. Ook het Westerdokseiland prijkt trouwens tweemaal in de top tien; Westerkaapwerdzevende. Als de jury het zelf voor het zeggen had gehad – nu mogen ze ermee voor de dag komen – had Aquamarijn moeten winnen, de laatste van vier woontorens aan de Janvan Zutphenstraat in Osdorp. Na het tellen van de stemmen eindigde dit woongebouw op de vierde plaats.

Dat de stemmers de tweede prijs gaven aan Koningshof Waterwoningen in de Bijlmer, is om een heel andere reden opmerkelijk. Nog niet eerder werd een woonproject in Zuidoost genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs en meteen scoort het hoog. Koningshof werd tegelijkertijd met Crystal Court besproken in PS Wonen, onder het motto ‘twee uitersten’. Hier gaat het om een rij met 22 woningen van twee verdiepingen, honderd vierkante meter, met een terras aan het water. Sober en doelmatig uitgevoerd, een fraai ontwerp van architecte Neelu Boparai, waarvoor de gelukkige bewoners 232.000 euro moesten betalen.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.