Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009

Winnaar Haveneiland Oost Blok 51A
Overige nominaties Calandparc – Urban Villa’s
De Roos
De Vier Heeren
Furore – Blok A
Hartenlust – Kempe Thill
Haveneiland West Blok 14
Het Funen – Melior
Kometensingel
New Amsterdam

Haveneiland Oost Blok 51a wint Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2009

Voor de derde keer hebben de Amsterdammers hun stem uitgebracht voor het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar. Wethouder Maarten van Poelgeest maakte tijdens een live uitzending van AT5 de winnaar bekend in de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De prijs ging onder luid applaus naar de bewoners, de opdrachtgever Blauwhoed Eurowoningen, de architect Queeste architecten en de aannemer Slokker Bouwgroep.

Haveneiland Oost Blok 51a ligt aan de Emmy Andriessestraat op IJburg. Het gebouw bestaat uit een rij van 26 stadswoningen, variërend in grootte van 176 tot 193 m2. Door de ligging tussen het Theo van Goghpark en de ‘groene tunnel’ hebben de woningen een vrij uitzicht aan beide kanten.

Voor Queeste architecten was de uitdaging om zowel de kwaliteiten van de stad als van de natuur in het gebouw te vangen en deze voelbaar te maken voor de bewoners.

Aan de buitenkant heeft het gebouw twee gezichten. De gevel aan het Theo van Goghpark is van warme donkerrode baksteen. Het eenduidige materiaalgebruik, de hoge dakranden en reeksen ramen geven een stadse allure. Dit wordt geaccentueerd door de in- en uitrit van de garage en de markante klok. Heel verrassend is dan de lichte, zonnige achterkant aan de ‘groene tunnel’ met terrassen op meerdere verdiepingen. Deze verspringende gevel is gecombineerd met zes meter hoge portalen van Siberische lariks. De portalen onderscheiden de individuele woningen en bieden een prachtige omlijsting van de natuur.

Haveneiland Oost Blok 51a kreeg van de Amsterdammers 18% van de stemmen en was daarmee de nummer één van de tien genomineerde nieuwbouwprojecten.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.