Ultimulti

Ultimulti

Opdrachtgever Lingotto Vastgoed, Ymere
Architect TBE Architecten
Stadsdeel Oost
Projectarchitect(en) Bernard Eeltink
Aannemer KBK Bouw
Projectnaam Ultimulti
Adres Jan Olphert Vaillantlaan 24-48, Cornelis Zillesenlaan 19-46
Aantal woningen: 29

Ultimulti: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2008

Toen jaren geleden definitief werd gekozen voor stadsuitbreiding aan de oostzijde van Amsterdam, stond al vast dat binnen deze wijk ruimte moest zijn voor nieuwe bouwvormen en individuele expressie. Met deze criteria in het hoofd is gewerkt bij de realisatie van 29 woningen in de Zuidbuurt van Steigereiland, die volgens het UltiMulti-concept zijn gebouwd. UltiMulti staat voor een nieuw, interactief en individueel ontwerpconcept voor nieuwbouwwoningen.

Binnen dit concept konden toekomstige bewoners een zeer grote invloed uitoefenen op de samenstelling van hun woning. Bewoners konden kiezen voor het aantal lagen en daarmee het volume, de plattegronden en het uiterlijk van de woning (gevelindeling en materialen). Het combineren van een enorme hoeveelheid varianten en opties heeft bij dit project geleid tot een grote diversiteit aan woningtypen en een groot woongenot.

Het Parool over Ultimulti: Mooi strak en met veel vrijheid

Dit zou wel eens een nieuwe trend in de woningbouw kunnen worden. Geen nieuwbouwhuis ‘van de plank’, kant-en-klare seriebouw. Maar ook niet de andere kant van het spectrum, volkomen vrij te bebouwen kavels. “Die vrije bouw is alleen voor de happy few, mensen die er het geld voor hebben, of die er kaas van hebben gegeten,” zegt Bob Jansen (41), eigenaar van projectontwikkelaar Lingotto. “Maar tussen dat en seriebouw zat niets.” Lingotto bood, samen met Ymere, op Steigereiland (IJburg) een heel nieuw concept. “De mensen konden thuis aan de keukentafel op de website ultimulti.nl hun eigen woning in elkaar legoën en zagen ook nog meteen wat dat zou kosten,” aldus Jansen.

“Daarop stonden zestig verschillende plattegronden,” vult Klaas Klouwer (57) aan, de directeur van KBK Bouw uit Volendam. En liefst negentig keuzes in raampartijen.”

Jansen: “Zo hadden we honderden varianten. De mensen konden invullen hoeveel verdiepingen zij wilden, wat voor stenen in hun gevel, doorlopende vloeren of vides, veel of weinig ramen. Als ze eruit waren, stuurden ze hun eigen ontwerp per mail naar de makelaar.”

De modules waren ontworpen door TBE Architecten, maar dat speelde hier een ondergeschikte rol. “De kopers waren als het ware zelf hun architecten. Vandaar dat het ontwerp van de modules ook heel terughoudend was.”
“De koper draaide aan de knoppen,” aldus Klouwer, “ook al betekende dat voor de aannemer veel werk. Maar wij willen juist vooroplopen in deze wijze van bouwen, met veel vrijheid voor de koper.”

Kern van dit zogeheten particuliere opdrachtgeverschap is dat iedere koper zijn eigen overeenkomst sluit met de aannemer, en dat dus ook per woning een aparte bouwvergunning moet worden aangevraagd. “Dat betekent veel meer begeleiding dan normaal tijdens een bouwproject,” legt Klouwer uit, “maar de koper hoeft zelf niets te regelen, die heeft rust.”

De bewoners zijn in elk geval zeer tevreden, tekenden zij aan bij hun rapportcijfers: over de vrijheid zelf hun woning in te delen, over de diversiteit die dat heeft opgeleverd. En over het Diemerpark vlakbij. Bert Leegwater (37) is één van die kopers. “Toen ik de site van Ultimulti zag, was ik meteen verkocht. Het werd voor ons te klein in het Oostelijk Havengebied, en we zochten een huis met ruimte en een tuin. Dit voelde als: u vraagt en wij draaien.”

“De vraagprijs is ook meer dan redelijk,” vindt Leegwater. Hij telde uiteindelijk 430.000 euro neer voor een woning met vier verdiepingen, 240 vierkante meter, plus een tuin en een dakterras. “En A-kwaliteit.”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.