Meer en Oever – ’t Waterfort

Meer en Oever – ’t Waterfort

Opdrachtgever Proper Stok, Delta Forte, Stadgenoot
Architect KOW architectuur
Stadsdeel Nieuw-West
Aannemer Dura Vermeer Bouw
Projectnaam Meer en Oever – ’t Waterfort
Adres President Allendelaan 101-363
Aantal woningen 130

Meer en Oever – ’t Waterfort: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2008

‘t Waterfort ligt als een opvallend fort in het water van de Sloterplas. Zoals bij de meeste forten is het silhouet van het gebouw de basis van herkenning. Het silhouet van dit gebouw is aangezet met een witte contourbelijning. Deze sterke contourlijsten lopen aan de binnenzijde over in een wit frame van opengewerkte vlakken. Hierdoor ontstaat een duidelijk verschil tussen de harde donkere buitenzijde en de lichte structuur van het binnengebied.

Een 25 meter brede poort vormt de toegang tot het appartementencomplex. Vanaf de Ookmeerweg gaat één brug naar de parkeerlaag met veel groen en via roosters invallend daglicht. Deze laag is een op het watervlak gelegen bak met daarboven een tuin. Een tweede brug, voor voetgangers, leidt naar het niveau van het binnenplein dat voornamelijk in hout is uitgevoerd. Decoratieve, stalen roosters vormen het met bomen omzoomde middelste vloergedeelte.

Het Parool over ’t Waterfort: Opvallen in Osdorp en Geuzenveld

‘Hier zie je een succesverhaal: dit is het resultaat als twee partijen op twee locaties hun plannen samenvoegen, zodat er een groter geheel ontstaat.” Opvallend in Osdorp en Geuzenveld Hennie van der Baan en Erik Gremmee.

Bestuursvoorzitter Gerard Anderiesen (54) van corporatie Stadgenoot, waarin Het Oosten en de Algemene Woningbouw Vereniging zijn samengegaan, wijst naar de drie geheel verschillende gebouwen die een hoek markeren bij het Sloterpark in Osdorp: het Bastion, de Schutterstoren (twee weken geleden hier besproken) en ’t Waterfort.

“De AWV bezat hier een complex socialehuurwoningen die werden gesloopt. Daarnaast wilde ontwikkelaar Proper Stok bouwen op de plek van een afgeragde voormalige school. Door samen te werken konden we er iets bijzonders van maken. Zelfs de wegen zijn daarvoor verlegd.”

Het Bastion, bestemd voor de sociale sector, werd het eerst gebouwd, zodat de bewoners van de oude portiekwoningen hun nieuw huis al in konden voordat hun oude werd gesloopt. De Schutterstoren was uitsluitend voor kopers. De 130 appartementen in ’t Waterfort zouden oorspronkelijk voor het merendeel in de verhuur gaan. “Maar toen de verkoop begon, was de vraag zo groot, dat de verhouding werd omgedraaid: 95 in de verkoop, 35 in de vrije verhuur,” zegt projectleider Jan Kösters van aannemer Dura Vermeer Bouw Amsterdam.

De bouw leverde de nodige uitdagingen op. Architect Jacques van Paassen had grote uitstekende delen van beton ontworpen, maar dat zou een veel te zware constructie worden. Daarom hebben we die in overleg met de architect uitgevoerd in polyester; je ziet het verschil niet.”

Zoals in de meeste nieuwbouw in Nieuw-West, is ook in ’t Waterfort zo’n driekwart van de bewoners afkomstig uit de buurt zelf. Hennie van der Baan (60) woont al sinds haar achttiende in Osdorp. “Hier wilde ik hoe dan ook blijven, dit is een heel prettige wijk. Je hebt hier alles bij de hand: winkels, sportfaciliteiten, de Meervaart, een groot park. Drie tramlijnen brengen je naar welke plek je maar wilt.”

“Je woont hier buiten, maar bent ook zo in de binnenstad. Tegelijkertijd ben je snel de stad uit. Handig voor Erik, want die werkt in IJmuiden.” Samen hebben ze heel wat nieuwbouw bekeken. Erik Gremmee (48): “Op de Pieter Calandlaan konden we niets aan de inrichting veranderen. De Schutterstoren heeft geen buitenruimte, en die wilden we ook per se.”

“Voor ’t Waterfort waren we uitgeloot,” vult Van der Baan aan, “maar we bleven de makelaar aan de telefoon bestoken. Uiteindelijk was er een gegadigde weggevallen en kwamen we toch in aanmerking.”

Zij zijn trots op hun woning van 140 vierkante meter, waarvoor ze 328.000 euro hebben betaald, inclusief parkeerplek. “Daar moet je binnen de ring toch gauw het dubbele voor betalen!”

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.