Riverside

Riverside

Opdrachtgever ING Real Estate
Architect Braaksma & Roos Architectenbureau
Stadsdeel Zuid
Aannemer Aannemersbedrijf Scheurer
Projectnaam Riverside
Adres Roerstraat 91-93
Aantal woningen 19

Riverside: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2008

Dit voormalige schoolgebouw is gebouwd in de jaren dertig, in de Amsterdamse Schoolstijl. Het pand huisvestte de Sint Theodorusschool voor jongens en de Mariaschool voor meisjes.

Bij het ontwerp voor herontwikkeling is geprobeerd een balans te vinden tussen de architectonische en historische kwaliteit van het bestaande gebouw en de benodigde aanpassingen om er luxe appartementen in te realiseren. De beeldbepalende elementen zijn in tact gelaten en de bestaande structuur is zoveel mogelijk gevolgd. Het monumentale karakter van de voorgevel wordt gerespecteerd door herstel en handhaving van de originele elementen. De nieuwe entree in het midden van het gebouw is gecreëerd in harmonie met de bestaande gevel.

Het Parool over Riverside: Nieuwe en oude gevels

De karakteristieke jaren dertigschool aan de Roerstraat is in meerdere opzichten een opmerkelijke kandidaat voor de Nieuwbouwprijs. Allereerst omdat hier (alweer) geen echte nieuwbouw heeft plaatsgevonden. Al is het inrichten van negentien woningen in een oude school wel een forse ingreep. Opvallend is ook de opdrachtgever: ING Real Estate, een ontwikkelaar die je eerder bij de torens aan de Zuidas zoekt dan in dit soort renovatie. Maar dat is een misverstand, legt projectontwikkelaar Walther van Leeuwe (32) uit.

“Wij zijn met onze afdeling woningbouw heel actief in de stad, bijvoorbeeld op IJburg en bij Overhoeks,”  vertelt hij. “Dit project sluit naadloos aan bij onze doelstelling: een plek creëren waar mensen graag verblijven. Wij konden een bestaand gebouw een nieuwe functie geven. Bovendien met zo veel kwaliteit, dat we als eerste vernieuwbouwproject een GIW-certificaat hebben gekregen, het nieuwbouwkeurmerk.”

Voor dit karwei werden een architectenbureau (Braaksma & Roos) en een aannemer (Scheurer) in de arm genomen, die ruime ervaring hebben in restauratiewerk. “Onze specialiteit is het herontwikkelen van gebouwen op cultuurhistorisch gevoelige plekken,” zegt architecte Marianne van der Sanden (38). Zij koos ervoor de brede schoolgangen bij de woningen te trekken, waardoor in het midden van het gebouw een nieuw trappenhuis (met lift) moest worden geconstrueerd. De standaardwoning, een voormalig klaslokaal plus gang, meet 75 vierkante meter en kostte 235.000 euro, terwijl de grootste op de kapverdieping 135 vierkante meter beslaan en voor 435.000 euro zijn verkocht.

“Toen we ons inschreven op dit project, waren we nummer zeventig,” vertelt Bas Hoogerhuis (34), die beneden nog een tuin achter zijn woning heeft. “Maar we hadden geluk. Het is hier heerlijk wonen.”

De oplevering ging niet vlekkeloos, maar Hoogerhuis noemt dat verklaarbaar in zo’n bestaand pand. Voor de jury die de top tien heeft opgesteld, zijn die opleveringsklachten duidelijk een minpunt. Daar staat echter de prachtige variatie aan woningen achter de originele schoolgevel tegenover, aldus de vijf juryleden. Plus de sfeervolle details, zoals de authentieke glas-in-loodramen.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.