Het Kwadrant

Het Kwadrant

Opdrachtgever Delta Forte, Far West
Architect BUROBEB
Stadsdeel Nieuw-West
Aannemer Riz Bouw
Projectnaam Het Kwadrant
Adres Jaap Edenstraat 13-16, Eduard Meijerstraat 11-14, Hendrik Bulthuisstraat 13-16, Brediusstraat 11-14, Willem Mulierhof 25-31, Del Court van Krimpenstraat 11-14
Aantal woningen 24

Het Kwadrant: genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2008

Het plangebied voor dit project omvat drie locaties, gevat in drie identieke stedenbouwkundige ensembles: twee L-vormige blokken eengezinswoningen op de rand van stad en land. Op deze locatie hebben etage- en eengezinswoningen plaats gemaakt voor 24 grondgebonden eengezinswoningen.

Zes vrijstaande gebouwen van elk twee keer twee woningen zijn in het groen gelegen. De objecten hebben deels twee, deels drie woonlagen en zijn in noord-zuid richting georiënteerd. De toegang tot de woningen loopt via een wandelpad. Dit pad loopt dwars door de gebouwen heen en eindigt in het groen.

Het Parool over Het Kwadrant: Opvallen in Osdorp en Geuzenveld

Aan de rand van Geuzenveld-Slotermeer, met uitzicht op de groene polder, is iets bijzonders neergezet. In de plaats van 36 afgebroken rijtjeshuizen zijn zes vrijstaande paviljoens verrezen, met elk aan weerszijden van een overdekt binnenstraatje twee paar grote woningen. De woningen zijn bovendien bewust totaal afwijkend afgewerkt. Een prefab betonskelet is bedekt met EPDM, een duikerpakachtige kunststof van gewapende glasvezel. Daartegenaan zit een ‘lichte voile van houten latten, voor een luchtig effect’, zoals architect Chris Boot (48) het formuleert. “Er waren in plaats van de oude woningen opnieuw rijtjeshuizen gedacht,” vertellen Boot en zijn collega Kaspar Aussems (51) van het architectenkantoor Burobeb. “Maar dat vonden wij niet passen. Dan krijg je weer allemaal achtertuinen met schuttingen.”

“Daarom stelden wij voor stukken van de bestaande rijen af te zagen. Daardoor hebben alle bewoners ook veel meer zicht op het groen. En op dat plan zijn wij geselecteerd.”

De ongebruikelijke bouwwijze had als voordeel dat de woningen er in heel korte tijd stonden, zodat de overlast voor de buurt beperkt bleef. Van de 24 nieuwe woningen waren er acht (een groepje van twee paviljoens) bestemd voor sociale huur. De andere paviljoens bevatten zestien koopwoningen, die als extra een tweede verdieping plus een dakterras hebben.

Voor zo’n woning, met 152 vierkante meter vloeropppervlak, zestig vierkante meter tuin aan twee zijden en achttien vierkante meter dakterras, moesten Marion Lubbers (31) en haar man 305.000 euro neertellen. “We woonden in Osdorp, in De Aker,” vertelt Lubbers, “maar daar groeide het huis niet mee met ons en onze spullen. We gingen in de Zuiderkerk kijken voor iets groters. Daar trof dit project ons, ook omdat het als eerste beschikbaar kwam. Maar ja, het waren maar zestien woningen, dus we maakten heel weinig kans. We hadden het geluk dat we werden ingeloot.”

Nu stelt ze vast dat alle alternatieven die ze hadden gezien, hierbij in het niet vallen. “Geuzenveld is veel rustiger en groener dan Osdorp. De kinderen kunnen hier veilig buiten spelen, en als ze wat ouder zijn, kunnen ze zo de polder in.”

Het zijn echt grote huizen, geschikt voor gezinnen. “Een ruime opzet in een groene omgeving,” oordeelden de bewoners in hun rapportformulieren. “Een prachtige architectuur, geen standaarduitstraling.” De in het oog springende vormgeving was ook een bron van discussie voor de jury, die de top tien samenstelde. “Ik vind het heel aantrekkelijk,” oordeelt Jacobine Ritsema. Maar een andere noemt het ‘spuuglelijk’ of ‘truttigheid’. De bewoners hebben verder wel wat op te merken over de afhandeling van opleveringsgebreken. “De bouw was toen eigenlijk nog niet af,” geeft Lubbers als verklaring.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.