Nieuwbouw in Houthaven

Op de plek waar vrachtschepen uit de hele wereld een eeuw geleden hun boomstammen losten, ontstaat nu langzaam een aantrekkelijke eilandenwijk waar Amsterdammers kunnen wonen aan het water.

De Houthaven is gelegen in het noordelijk deel van de Spaarndammerbuurt. De Houthaven transformeert van een bedrijventerrein naar een bijzondere woonbuurt op zeven groene, autoluwe eilanden in het IJ. Dit past bij het voornemen van de gemeente om de IJ-oevers te veranderen van industriële zone naar een plek om te wonen.

Het vaste land achter de Spaarndammerdijk wordt deels afgegraven. De eilanden die daardoor ontstaan, worden aan de noordzijde verlengd, waardoor ze het IJ insteken. De vorm van de eilanden is afgeleid van de landtongen uit de oude haven.

Over een paar jaar hebben de bewoners van de Spaarndammerdijk uitzicht op een park met daarachter de eilanden in het IJ.

Kleinschalig

De Houthaven wordt een kleinschalige stedelijke buurt met smalle straatjes, veel ruimte voor groen en natuurlijk veel water. De woningen op de eilanden krijgen hooguit vier of vijf verdiepingen, wat laag is vergeleken met de rest van de IJ-oevers.

Dit nieuwe gedeelte van de Spaarndammerbuurt wordt een soort Amsterdam in het klein, met veel variatie in bebouwing en bevolking. Er is ruimte voor ongeveer 2.500 woningen. Daarvan is 20 procent bestemd voor sociale huur, de rest wordt marktconform verhuurd en verkocht. In het gebied komen ook veel voorzieningen als scholen, horeca, een hotel, zorginstellingen en bedrijfsruimtes.

Elk eiland zijn eigen karakter

De inrichting van de eilanden is gevarieerd: elk eiland krijgt een heel eigen karakter. Soeters Van Eldonk architecten heeft de eilanden verschillende thema’s meegegeven, die variëren van ‘deftige dames’ tot ‘stoere jongens’.

100% klimaatneutraal

Gemeente en ontwikkelaars hebben samen afgesproken dat de Houthaven een 100% klimaatneutrale wijk moet worden. In de Houthaven wordt milieuvriendelijk gebouwd, met extra aandacht voor energie- en materiaalgebruik.

De gehele energiebehoefte wordt duurzaam opgewekt. Om dit te bereiken wordt gebruik gemaakt van ‘trias energetica’: een veelbelovend pakket aan energiebesparende en duurzaamheidsmaatregelen, bestaande uit duurzaam casco, duurzame energie- opwekking -de Houthaven wordt aangesloten op het Stadswarmtenet- en voor de restvraag duurzame energieopwekking op locatie.

De Houthaven is door Agentschap NL van het ministerie van VROM uitgeroepen tot Excellent gebied.

 

Het laatste nieuws uit Nieuwbouw in Houthaven

Nieuws
Libau Eiland (Houthaven): family houses and apartments with a robust appearance and water all around

Libau Eiland (Houthaven): family houses and apartments with a robust appearance and water all around

15 maart 2021

Wooden facades, sloping roofs, lots of brown and gray tones and water all around. New construction project Libau… Lees meer»

Nieuws
Libau Eiland (Houthaven): gezinswoningen en appartementen met robuuste uitstraling en water rondom

Libau Eiland (Houthaven): gezinswoningen en appartementen met robuuste uitstraling en water rondom

15 maart 2021

Houten gevels, schuine daken, veel bruine en grijze tinten en water rondom. Nieuwbouwproject Libau Eiland in de Houthaven… Lees meer»

Nieuws
LIFE (Houthaven, Amsterdam): huurappartementen voor 50-plussers. Maak een afspraak

LIFE (Houthaven, Amsterdam): huurappartementen voor 50-plussers. Maak een afspraak

23 oktober 2020

In het hart van de Amsterdamse Houthaven staat LIFE: een uniek woongebouw met moderne huurappartementen voor betrokken 50-plussers. Zoekt… Lees meer»

Woningaanbod in

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.