Maximale hypotheek en maandlasten berekenen voor huis / woning

Maximale hypotheek en maandlasten berekenen voor huis / woning

Ben je op zoek naar een nieuwbouw woning of appartement? Natuurlijk wil je dan weten hoeveel je maximaal kunt lenen, om zo de juiste financiele beslissing te maken. Zoek daarom de financiën goed uit. Het kopen van een huis of appartement doe je slechts een paar keer in je leven. Dus kom niet voor verrassingen te staan en bereken van tevoren je maandlasten. Bij Amsterdam Woont kun je bij de koopwoningen direct zien wat je maximale hypotheek is en je maandlasten berekenen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Wat worden mijn maandlasten?

Je hebt via Amsterdam Woont een nieuwbouw woning gevonden. Maar kun je die woning wel betalen? Wat is, met andere woorden, je maximale hypotheek? De Rabobank, de financiële partner van Amsterdam Woont, heeft een handige online tool om je maximale hypotheek en je maandlasten berekenen.

Financiering van je woning

Een compleet plaatje van de financiering van je woning levert deze tool niet. Maar je krijgt wel een goede eerste indruk van je financiële mogelijkheden. Wil je er dieper op ingaan? Dan kun je altijd in gesprek met een van de hypotheekadviseurs van de Rabobank.

Woonlasten: rekening houden met erfpacht

Waar je (met name in Amsterdam) rekening mee moet houden, zijn de bijkomende kosten als gevolg van het erfpachtstelsel. 80 procent van de woningen in Amsterdam staat op erfpachtgrond. Voor het gebruik van die grond betaal je een vergoeding: een canon. Die kun je jaarlijks voldoen of in één keer afkopen. Belangrijk daarbij is dat Amsterdam twee erfpachtstelsel heeft: voortdurende erfpacht en eeuwigdurende erfpacht.

Verschillende soorten hypotheken

De Rabobank biedt verschillende soorten hypotheken aan. Zoals de annuïteitenhypotheek, waarbij je gedurende de hele looptijd per maand hetzelfde bedrag betaalt. Of de lineaire hypotheek, waarbij de maandlasten na verloop van tijd lager worden. Maar je kunt ook denken aan een groene hypotheek voor de meest duurzame en energiezuinige nieuwbouw woningen. Daarbij krijg je een aantrekkelijke rentekorting. Een andere mogelijkheid is een hypotheek waarbij je ouders of grootouders bijdragen aan de aankoop van het huis. En dan is er ook nog de spaarhypotheek: hierbij spaar je gedurende de looptijd van de hypotheek om de ‘schuld’ aan het eind van de looptijd in zijn geheel af te lossen. Hieruit komen maandelijkse lasten voort in de vorm van hypotheekrente en premie. Over de premie ontvang je rente. Vandaar de benaming spaarhypotheek.

Informatie over hypotheekrenteaftrek, hypotheekrente verwachting

In het gesprek met je hypotheekadviseur zal ook de hypotheekrenteaftrek aan de orde komen. Dankzij de hypotheekrenteaftrek mag je – onder bepaalde voorwaarden – de hypotheekrente aftrekken van je belastbare inkomen. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting. Met de aftrek wil de overheid het kopen van een huis stimuleren. Ook kun je je hypotheekadviseur vragen naar de verwachtingen omtrent de hypotheekrente.

Huis en hypotheek

Een hypotheek is bedoeld om een nieuwbouw huis te kunnen kopen. Maar wat kun je er precies mee financieren? In ieder geval het nieuwbouw huis zelf, maar ook eventueel meerwerk. Denk aan een dakkapel of aanbouw. Ook een deel van de kosten voor de aanleg van je tuin kun je meefinancieren. Je hypotheekadviseur kan je er alles over vertellen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je een hypotheek afsluit, wees er dan zeker van dat het een hypotheek is met NHG. NHG staat voor ‘Nationale Hypotheek Garantie’. Een hypotheek met NHG is een hypotheek die voldoet aan de normen voor verantwoord lenen. Bovendien fungeert de NHG als vangnet, voor als je je hypotheeklasten niet meer kunt betalen.

Overwaarde huis

Heb je op dit moment al een woning en zit daar overwaarde op? Dan kun je die overwaarde gebruiken om een andere (nieuwbouw) woning te kopen. Hoe meer eigen geld je in je nieuwe huis steekt, hoe minder je hoeft te lenen. het is belangrijk om te weten wat de overwaarde op je huidige woning is, als je een nieuwe woning op het oog hebt. Vooral in Amsterdam, waar snel handelen nodig is en de vraag naar woningen fors groter is dan het aanbod.

Je browser is verouderd!

Je gebruikt waarschijnlijk Internet Explorer of een verouderde versie van een andere browser. Met een verouderde browser kun je onze website helaas niet meer (goed) gebruiken.

Internet Explorer wordt inmiddels niet meer ondersteund. Als alternatief kan er gekozen worden voor de opvolger van deze browser, Microsoft Edge. Of je stapt over naar een andere browser, zoals Google Chrome.